Την ανάγκη τήρησης από όλους των μέτρων προστασίας να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού εξέφρασε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση της Τρίτης (11/8) έδωσε διευκρινήσεις αναφορικά με τα νέα μέτρα και περιορισμούς, που ανακοινώθηκαν ένα 24ωρο νωρίτερα από την κυβέρνηση, ενώ εξήγγειλε πρόστιμο 10.000 ευρώ στα μαγαζιά που παραβιάζουν το ωράριο!

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το κλείσιμο στις 12 το βράδυ για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διευκρίνισε ότι το κατέβασμα των ρολών σε ορισμένες περιοχές (τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω) αφορά τις εξής επιχειρήσεις:

-Εστίασης

-Διάθεσης ποτών

-Τροφοδοσίας, κέτερινγκ

-Εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις π.χ. για γάμους και διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Ενώ εξαιρούνται τα ντελίβερι και το take away, που δεν αφορά ποτά.

Επίσης, αναστέλλονται κάθε δημόσια εκδήλωση με ορθίους, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων, ενώ όπου υπάρχουν παραστάσεις με καθήμενους συνεχίζονται τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στους παραβάτες (επιχειρήσεις – καταστήματα) θα μπαίνει σε πρώτη φάση πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης λουκέτο για 20 ημέρες!

Επίσης ο Χαρδαλιάς είπε ότι:

-Από τις 16/08, μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Θα επιτρέπεται η είσοδος 750 ατόμων την ημέρα.

-Από τις 16 Αυγούστου όσοι μπαίνουν στη χώρα από την Αλβανία θα μπαίνουν σε 7ημερη καραντίνα.

-Από τις 17/08 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Σε αυτό το μέτρο συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες πολίτες και οι έχοντες άδειες διαμονής. Να σημειωθεί πως το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

-Όπως διευκρίνισε η υποχρέωση για προσκόμιση τεστ δεν ισχύει για παιδιά μέχρι 10 ετών.

Ακόμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αφού είπε ότι οι θάνατοι από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού ανέρχονται σε 214, ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα Covid-19. Από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στην χώρα μας.

Τέλος, ερωτηθείς για τις λιτανείες, ο Χαρδαλιάς είπε ότι η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη για τις θρησκευτικές λειτουργίες, τονίζοντας πως δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε πομπή. «Η μέχρι τώρα συνεργασία μας την Εκκλησία είναι εξαιρετική, αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα. Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του στις λιτανείες».

Σχετικά άρθρα