Η «δηλητηρίαση» των παικτών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον Μάρτιο του 1995 πριν από τον τρίτο προημιτελικό με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ παραμένει ένα από τα πιο μεγάλα και άλυτα… μυστήρια στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το τελικό 79-54 στο ΣΕΦ (16/3/1995) έδωσε την πρόκριση στους «ερυθρόλευκους» του Γιάννη Ιωαννίδη με 2-1 νίκες στο Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η οποία ωστόσο επισκιάστηκε από την δηλητηρίαση πέντε παικτών της ρωσικής ομάδας (Καράσεφ, Κουντέλιν, Πανόφ, Κόρνεφ, Μοργκούνοφ), που είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Τα συμπτώματα ναυτίας και άλλες παρενέργειες, όπως παράλυση των άκρων, κόπωση μέχρι και παροδική κατάθλιψη, στέρησαν τη δυνατότητα στην ΤΣΣΚΑ να παραταχθεί πλήρης.

Η ομάδα του Στάνισλαβ Ερέμιν κατέβηκε με μόλις πέντε παίκτες (Κισούριν, Γκρέζιν, Σπιριντόνοφ, Κουράσοφ, Βαντέεφ) φτάνοντας κάποια στιγμή να αγωνιστεί με τρεις παίκτες (σ.σ. αποβολή με πέντε φάουλ του Κουράσοφ και τραυματισμός του Σπιριντόνοφ)!

Πάρα πολλά έχουν γραφθεί κι ακόμα περισσότερα έχουν ειπωθεί για εκείνη τη βραδιά και 28 χρόνια μετά δεν έχει υπάρξει κάποια σαφής απάντηση για το τι ακριβώς συνέβη.

Οι ισχυρισμοί του Νικίτα Μοργκούνοφ ότι υπήρχαν τρύπες στα μπουκάλια με το νερό έδωσε τροφή για πολλά σενάρια, μέχρι και για δολιοφθορά στα νερά που βρίσκονταν στα αποδυτήρια της ΤΣΣΚΑ μετά τον δεύτερο αγώνα!

Ωστόσο, τίποτα δεν αποδείχθηκε εκτός από την ύπαρξη αλοπεριδόλης (ψυχοφαρμάκου) σε δείγματα που φέρεται να ελέγχθηκαν σε ρωσικό εργαστήριο κι έκτοτε ο καθένας έβγαζε τα δικά του συμπεράσματα. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα σπάνιο ντοκουμέντο πριν από τον ιστορικό αυτό αγώνα με τη μορφή του αείμνηστου Αλεξάντερ Γκομέλσκι να δεσπόζει (σ.σ. πρόεδρος τότε της ρωσικής ομοσπονδίας που ταξίδεψε εκτάκτως στην Αθήνα).Τα higlights της αναμέτρησης Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ 79-54:

Σχετικά άρθρα