Το χθες: Το τμήμα μπάσκετ του Τρίτωνα, που από χθες (27/5) πανηγυρίζει την επιστροφή του στην Α1 μετά από 44 ολόκληρα χρόνια, ιδρύθηκε το 1942 από μια ομάδα αθλητών του Πανελληνίου και οφείλει το όνομά του στο υποβρύχιο «Τρίτων», το οποίο βυθίστηκε από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με 11 συνολικά παρουσίες στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα (η παρθενική στο πρώτο μεταπολεμικό Πρωτάθλημα το 1945-46) και στην Α’ Εθνική Κατηγορία (τελευταία τη σεζόν 1978-’79), οι «κυανόλευκοι» αποτελούν έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της χώρας μας, τον πρώτο μάλιστα που βάδισε σε επαγγελματικά πρότυπα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 χάρη στην οικονομική συνδρομή του αείμνηστου Μπλούη Διακάκη και των αδελφών Λαναρά.

Τη φανέλα του Τρίτωνα έχουν φορέσει, μεταξύ άλλων, αθλητές όπως ο Κώστας Μουρούζης, ο Νίκος Σκυλακάκης (χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό του Καΐρου το 1949), ο Τάκης Κουρπάς, ο Αλέκος Λάπας, ο Αντρέας Μολφέτας και ο Κώστας Σταυρόπουλος. Πρόκειται για την ομάδα που πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες και ακριβότερες μεταγραφές στα τέλη του ’50 και στις αρχές του ’60, καθώς διέθετε παράγοντες οι οποίοι δε δίσταζαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η ιστορική μεταγραφή του σέντερ (2.02μ) Γιώργου Οικονόμου από τον ΠΑΟΚ στον Τρίτωνα (ο πρώτος Θεσσαλονικιός που αποκτήθηκε από αθηναϊκό σύλλογο) και πλήθος άλλων, επέτρεψαν στους «κυανόλευκους» να μείνουν για έξι συνεχόμενα χρόνια (1960-1966) στην Α’ Εθνική. Η έδρα του Τρίτωνα, που σημειωτέον διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με Αιγυπτιώτες, βρισκόταν αρχικά σε ένα ανοιχτό γήπεδο της οδού 3ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν η ομάδα αναγκάστηκε να μεταφερθεί στα Σεπόλια, αφού ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου αποφάσισε να χτίσει πολυκατοικία!

Η πτώση: Το 1991 ο Τρίτωνας συμμετέχει για τελευταία φορά στις εθνικές κατηγορίες (Γ’), καθώς υποβιβάζεται στην Α’ ΕΣΚΑ και επί σειρά ετών (24) βρέθηκε στα τοπικά πρωταθλήματα Αθηνών με χειρότερη τη σεζόν 1998-’99 όταν και αγωνίστηκε στην Γ’ ΕΣΚΑ. Από τη δεκαετία του ’80 εξάλλου η έλλειψη χρημάτων είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή.

Το σήμερα: Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει από τη σύγχρονη ιστορία του Τρίτωνα δεν είναι άλλο από τα ότι εκεί πρωτόπιασε την μπάλα του μπάσκετ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας κάποιος… Γιάννης Αντετοκούνμπο! Από το 2011 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανοδική τροχιά του συλλόγου. Μετά από τέσσερις σερί ανόδους αγωνίστηκε στη Β’ Εθνική απ’ όπου το 2019 ανέβηκε στην Α2, έχοντας έδρα το γήπεδο του Στρέφη. Από χθες (27/5) ο Τρίτωνας πανηγυρίζει την επιστροφή του στα σαλόνια της Basket League για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια, αφού η τελευταία συμμετοχή της ομάδας των Σεπολίων στην πρώτη κατηγορία ήταν τη σεζόν 1978-79.

• Διαβάστε εδώ την αποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει στο basketworld.net ο αείμνηστος πλέον Νίκος Σκυλακάκης τον Ιούλιο του 2020

Σχετικά άρθρα